tips long distance love????

adik xseibu xsebapa saya penah tulis kat status fb dia.....

'long distance love??...no such thing'


bagi saya...ayat tu ayat patah hati...kalau korang lak??...ape pendapat korang???....mesti ade jugak yg patah2 hati dengan long distance love ni kan????


if people say long distance love is no such thing...i will say i am one of them.....so....it's never no such thing....it's a thing!!....but...it's not rarely happen.....it just.....rarely succeed.....are you agree with me???


bukan jarang2 kisah macam ni berlaku....selalu.....lagipun bukan selalu kita dengar orang bercinta sekampung atau sebelah rumah lagi kan sekarang ni??....bak kata iklan....zaman dah moden...dunia dah maju.....nak pergi london tak payah naik kapal berbulan2 lagi....maka orang2 yang awalnya bercinta sekelas atau setempat kerja pun boleh tercampak jauh2 kan....



kenapa long distance love selalu gagal di tengah jalan???

antara sebabnya.....bila dah jauh....banyak betul dugaan melanda kan??....bukan sekadar godaan syaitan je......macam2 yang dikatakan dugaan tu mesti nak terjadi dan2 bila orang tu nun jauh di mata kan???...bila kita rasa kita perlukan dia ada...dia xde....bila kita rasa kita nak dia jadi hero selamatkan kita.....it never happen....n bila kita harap kita boleh hubungi dia sekelip mata...itu cuma angan2 rupanya......

when things like that occur......ohh...datang pulak si orang lain jadi hero.....jadi penenang jiwa dikala duka.....be the shoulder to cry on......berkongsi suka duka....sangat dramatik kan??...dan sekelip mata kita macam 'terjatuh' cinta pulak kat dia....dan sekelip mata jugak kita macam terlupa yang kita rupanya pernah berjanji setia menanti sehidup semati kat orang yang nun jauh disana....haiya.....apa macam mau bikin???


itu antara penyebab curang dan main kayu tiga berlaku.....lain pulak bagi yang memang si mata keranjang.....pantang nampak pompuan cantik atau lelaki hemsem....terus nak masuk jarum.....aduhh....kekasih tu baru seminggu 'ter'jauh sudah jumpa pengganti.....mane la si dia tak patah hati......


susah betul long distance love ni nak berjaya kan??.....


and kalau ada siapa2 tanye saya pun....patut ke tak dia teruskan cinta jarak jauh dia...ayat saya tetap sama......

'kalau kamu rasa tak mampu...just give up.....tapi kalau kamu sudi mengharung semua sakit tu...just go on!!'...


it just......long distance love give you more pain than happy.....more dreams than reality and more cries than smiles.....that's the truth and that's the real thing that happen......



macam mana long distance love nak berjaya??



saya tak tau nak jawab soalan ni.....i'm almost 4 years facing for that thing and till now i still don't know the answer......semua yang berjaya punya resipi tersendiri untuk terus mengekalkan relationship masing2.....that's how they can work out together....

cuma bagi saya.....jujur itu harus ada dalam diri setiap orang tak kiralah jauh ataupun dekat jarak kamu......

pesan saya pada encik itu hampir 4 tahun dulu....andai dia bertemu orang lain yang boleh gantikan tempat saya....just tell me....jujur pada saya and i will let him go.....

sadiskan pesanan tu??...dia punyalah berpesan pada saya bertong2...*erk..encik awak...sila jangan marah...hanya hyperbola semata*.....saya pesan cuma tu satu2nya.....


waktu saya ucapkan ayat tu...saya tau akibatnya.....dan saya tau saya mungkin akan sakit menelan hakikatnya.....tapi.....sakit menelan hakikat adalah lebih baik dari sakit ditipu kan???


dan lagi.....mungkin kalau anda membaca magazines...tips2 yg diberi adalah seperti kerap menghubungi, calls...smses.... suprises dan sebagainya....ohhh....kalau anda orang melayu tulen...sila jangan percaya pada tips2 mat saleh itu.....malay men just can't be like that for a long period.....awal2 mungkin ya...lama2 siapa yang tahan....things will just getting bored and worst times by times.....




cukup sekadar anda berdua saling ingat mengingati dalam doa masing2......tak perlu angkuh bahawa 'dia milik aku!'....pulangkan si dia pada si Pemberi....Allah SWT......kita takkan mampu menggengam cinta insan......kita takkan dapat bertahan untuk menjaga hati insan.....cukuplah Allah sebagai penjaga......cukuplah Allah sebagai pemelihara cinta.....

mesti anda dah muak dengar pepatah

'kalau kita sayangkan seseorang biarkan dia pergi...kalau dia kembali....dialah milik kita yang abadi'...


bagi saya pepatah tu memang dah muak didengar....tapi itu adalah benar sebenar-benarnya....no lies on that words....

lepaskan dia pergi.....kalau dia kembali pada kita.....Alhamdullillah....jodoh itu memang milik anda berdua....tapi....andai dia tak kembali pada kita....Allah sebenarnya dah sediakan sesuatu yang lebih baik untuk kita......takdir...jodoh pertemuan itukan rahsia Allah....DIA punya alasan untuk segala-galanya.....



usah diharap2 yang bukan2...andai anda dapat yang dihajati...Alhamdulillah.....kalau kita sekadar berharap dan bermimpi....Alhamdulillah juga.....mungkin Allah akan ganti dengan sesuatu yang lebih baik.....

kalau jodoh itu milik kita....jauh mana pun ia pergi...akhirnya tetap pulang pada kita.....tapi andai jodoh tu bukan untuk kita....kuat manapun kita mengikat....tetap akan terlepas jua.....


yang penting....kita jujur pada diri...pada hati.....


semoga Allah akan peliharakan hati2 kita dari segala maksiat dan kejahatan....amin.....


p/s: jagalah Allah...ALLAH akan menjagamu......

3 pesanan untuk saya:

Sayer Best said...
June 9, 2010 at 9:30 PM

Very inspiring post!!!

Selain jujur,long distance couple juga perlu sabar,kuat hati dan berbaik sangka(tapi jangan la sampai diperbodohkan)..

jangan terlalu menaruh harapan,tapi gantungkan tawakal itu pada Allah.


Overall,very nice post.Tak sia-sia U jadi pakar rujuk I ek..hehhe

dari~ummie said...
June 9, 2010 at 9:40 PM

=)...
yang sedikit itu yg berjaya...

starz said...
June 9, 2010 at 11:01 PM

wana: yesza...that's the recipe...huhu...i pakar rujuk u ek??...bole jadik dr.love r pasni...kui3....

kak ngah: amin Ya Rabb....=)

Post a Comment