out of nowhere....

oh...rupanya dah 2minggu saya tak update blog.....tak update facebook...friendster apetah lagi...hehe.....mana agaknya saya pergi???...bertapa untuk mennyempurnakan hikmat alam semesta tahap ke 11 ke??....haha...mungkin tidak...saya belum sampai tahap 11 lagi....oleh kerana terlalu lama saya tak update...maka...ini merupakan entri pertama yang penuh dengan gambar memandangkan people said 'a picture is worth a thousand words'....so...let them tell the story about my entire fortnight....

NOW PRESENTING~~~



first of all...we went to tenggaroh for kenduri kahwin anak buah saya....selamat pengantin baru anyway....




my grandnephew rayyan...he's soo cute when smiling....(^_^)




went to jb right after that...this picture taken at danga bay....




kenduri arwah kat umah saye...




ambeng~~




anis n laili...




majlis khatam Quran untuk anis...




bunga telur penyu???




we're holding explorace game....this is the winner team...




the runner-up




happy birthday to ayai...may Allah bless you...
also for my friend ida...and my sister-to-be...pz...





got bbq for his birthday...tapi sendiri punya parti, sendiri bakar ayam...hehehe




journey to kl...




the 5 of us...missing lolot since he's not there at the moment...




me and ajah...




going to midvalley for shopping books~~~




visiting muzium...nice...(^_^)




saye n epit...




ayai, epit n icak...there's also me...taking the pic...hehe




abc seksyen 2...hehe....yummy...




at lcct...waiting for lolot...






last but not least...presenting MR.MARU~~....kucing ajah n abg ngah....sangat kawaiii~~~





oppss...forget to tell....i'm finish on these both...hehe...(^_^)v

~the end~

p/s: alFatihah untuk encik Rahmat bin Awaan yang meninggal pada 18/12/09

totally empty......




p/s: it's broken and it's empty...........

blog award....




thanks to my dear missha for this award.....it really sweet dear....(^_^)

storm result.......




huhu...i had watch storm warrior II yesterday...sangat intense....dan sangat best!!!....bagi peminat action movies ataupun fighting comics mcm saye....dipersilakan untuk menonton....takkan rugi....hehehe....

anyway....aaron kwok dan ekin cheng nampak da tua sket....ye la...11 years already...nampak more mature....but still....gorgeous!!...huhu....hampeh punye iya....macam2....yang penting dapat tgk storm warrior dengan bestnye...thanks to epit n ayai...coz watching together with me....(^_^)

emm...saye bukan pengulas filem....so...nak tau ape jadi...sila menonton ye....yang saye tau cuma saya cuma tgk dengan rasa taknak kelip mata n tekanan yang amat sangat coz of the emotion.....apepun....two thumbs up la untuk filem ni....

ending dia bukan penamat yang best....sedih tgk cloud coz chu chu mati....n sedih gak tgk er meng n wind....wondering if that's the sacrifice of warrior's girls....tapi takpe la....i'm eagerly waiting for the next film....ending tergantung....mesti ade sambungan punye la...heeee.....

ok la....tamat cerita pasal storm warrior....saye bagi 4 bintang cukup kott....and anyway....no matter what i've said about both of the heroes....i already have my own hero...hehe....

p/s: result saye dah kuar....and as what i expected...not flying colors la kan....it's ok....it's worst...but it's the best for me.....thank you Allah....alhamdulillah....(^_^)

my wish.....




p/s: i hate this part when I'm missing you....

touching by something........

saya seorang yang sensitif....sangat sensitif.....saya akui hakikat tu....kata 'encik itu'...kalau saya terlalu sensitif, saya takkan boleh hidup dengan orang.....but this time he is totally wrong....i really can manage it.....saya benar-benar mampu hidup dengan segala jenis manusia pun....coz i'm really flexible....and i'm absolutely very good in ACTING....even if i have no talent at all....

dan komplikasinya.....hanya sakit di hati saya....yang tak pernah mampu saya luahkan pada sesiapa pun.....this is one of many reason why i be a very secretive person.......PEMENDAM dan PENDENDAM.......diam itu lebih baik bagi saya.....dari saya luahkan segala sekam yang membakar jiwa......kerana sekali saya luahkan......semua orang akan merasakan bahangnya......that's better.....itu saya....biar saya sakit sendiri dari saya menyakiti orang lain.....

saya ada seorang kawan yang baik.....pernah sekali dia terkilan dengan sikap saya yang terlalu berahsia.....and she said....'speech is silver,silence is golden, but don't you think that you already have too much gold??'....dan saya kehilangan kata untuk menjawab persoalan itu.....

susah menjadi seorang yang sangat sensitif...lebih payah bila ditambah dengan secretive....akan sentiasa ada perkataan ataupun tingkah orang lain yang mengguris perasaan.....waktu kecil dulu....saya sering bertindak kasar...air mata dan caci maki jadi mainan....but...as time goes on....saya mula sedar....yang takkan ada orang peduli pun pada apa yang saya katakan dan lakukan....dan bertindak di luar batasan cuma merugikan diri sendiri.....it's better for me to shut up and let it go.....

but still...hati saya terluka.....tercalar dan terus dicalar......dan cuma mampu saya beritahu setiap kali pada diri...pada hati....SABAR.....ALLAH sentiasa ada di sisi.....biarlah.....mereka takkan peduli....dan berjuta-juta kali juga saya ingatkan pada diri...pada hati.....walau apapun terjadi...walau bagaimana banyak sekalipun saya disakiti.....namun masih....semuanya tetap kesayangan saya...hingga hujung nyawa...........

p/s: Ya ALLAH....whatever she do...whatever she said....i will NEVER be like her.....saya cuma nak jadi diri sendiri....berikan saya kekuatan......berikan saya kesabaran.....

~baby don't you cry~

Dear Baby,
I hope someday somebody wants to hold you for 20 minutes straight and that's all they do.
They don't pull away.
They don't look at your face.
They don't try to kiss you.
All they do is wrap you up in their arms and hold on tight, without an ounce of selfishness in it.

~Baby don't you cry,
gonna make a pie,
gonna make a pie with a heart in the middle
Baby don't be blue,
gonna make for you,
gonna make a pie with a heart in the middle
Gonna make a pie from heaven above,
gonna be filled with strawberry love
Baby don't you cry, gonna make a pie,
and hold you forever in the middle of my heart.~

~Jenna - Waitress (2007)~



p/s: happy belated birthday sweet-18 to my dear adik...may Allah bless you alwez....(^_^)

potong kuku.....

kenapa potong kuku??...memotong kuku perkara kecil....budak 4-5 tahun pun dah tahu memotong kuku sendiri...masalahnya....selama kita potong kuku dah bertahun-tahun ni....tau ke kita cara memotong kuku yang betul??

sering juga saya bertelingkah dengan kawan-kawan....hari apa elok potong kuku??..kenapa hari lain tak elok??...macam mana nak potong kuku dengan betul dan sebagainya....macam-macam jugalah fatwa yang keluar....hehe

saya pernah dengar tentang cara memotong kuku mengikut sunnah sewaktu saya masih lagi belajar di SMAKJ....tapi...ye lah kan...orang kata...tazkirah ni selalunya masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.....selalu saya teringat, tapi nanti lupa semula....biasa la....kalau mengikut kata 'encik itu', perempuan ni pelupa....ye ke???...

takpe lah....sementara saya taknak benda ni terlupa....let me share with you this knowledge....

Perlu diketahui bahawa memotong kuku adalah amalan sunat.

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.




Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.

Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.

Berkata Saidatina Aisyah bermaksud:
Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: Aku lupa yang ke-10 kecuali berkumur.
(Riwayat Muslim).

Dari Anas bin Malik bermaksud:
Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).

Menurut Imam Shafie:
Sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat sepertimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.

Rasulullah S.A.W. bersabda bermaksud:
Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik, kemudian keluar rumah hingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi orang yang sudah bersaf, kemudian mengerjakan sembahyang apa saja (sembahyang sunat), dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata-kata hingga selesai mengerjakan sembahyang, maka jadilah penebus dosa antara Jumaat itu dan Jumaat sebelumnya.
(Riwayat Ahmad).

Berkata Abu Hurairah R.A. bermaksud:
Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.
(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani).


p/s:semoga kita semua insya'Allah sama-sama mendapat keberkatan dari Allah....amin...(^_^)

keep thinking.......

hari ni....saya perasan yang saya banyak termenung......memikir dan berfikir.......banyak yang saya fikirkan....tentang saya....tentang insan2 disekeliling saya......tentang saat ini...tentang masa depan.....dan tentang banyak perkara......

kadang kala saya terfikir...kenapa dalam hidup ini...saya lebih banyak menyerahkan kepada takdir untuk memilih jalan buat saya???....sering tatkala terlalu buntu....saya putuskan....let times decide.....memang saya tahu.....apa yang saya minta....barangkali bukan yang terbaik buat saya.....dan saya sangat tahu....apa yang Allah beri...suka atau tidak adalah yang paling baik untuk seluruh hidup saya......tapi masih.....saya punya hak untuk membuat keputusan kan????

seringkali saya mengalah....terima sepenuhnya keputusan yang orang lain pilihkan untuk saya.....saya bukan orang yang suka berteriak dan bertengkar menegakkan hak saya.....meski saya tahu hak itu milik saya......malas berkelahi.....sejak dari kecil...hingga ke saat ini....daripada sekolah mana yang harus saya masuk hinggalah ke jurusan apa harus saya teruskan untuk ke universiti....hingga jugalah warna baju raya saya untuk setiap tahun.....hampir kesemuanya pilihan orang lain.....beruntung juga saya masih punya hak untuk memutuskan siapa yang mahu saya kahwini....

bukan mahu menyalahkan sesiapa.....cuma terfikir...sampai bila saya akan terus begini??....bukanlah saya tak punya pilihan ataupun keputusan...tapi...seringnya apa yang saya suarakan cuma dipandang sepi oleh orang lain....ye lah.....saya budak.....cakap orang tua lebih betul.....apalah yang saya tahu kan????....betul cakap nad....sampai bila bila pun i'm the baby in my family.....orang tak sudi nak menerima pandangan saya.....

kadang saya mengeluh juga.....saya pun harap orang lain can give their respect on my own words.....mungkin kerana itu juga saya lebih senang berada dalam kelompok rakan-rakan....bersama mereka 'prinsip semua orang adalah sama dan semua orang punya hak mengutarakan pandangan masing-masing' diterima.....tapi saya tahu juga...keluarga bagi saya segala-galanya......saya takkan dapat lari dari semua ini.....

saya masih berfikir.....saya punya angan-angan...saya punya impian......saya punya harapan untuk seluruh masa depan saya.....tapi...akan dapat ke saya merealisasikan semuanya untuk saya???....atau akan sanggup ke saya melupakan semuanya demi orang lain???....menurut 'nasihat' dan 'pandangan' mereka sepenuhnya??....mengorbankan impian dan harapan saya??.....saya tak punya jawapan untuk semua persoalan ini.....dan masih lagi yang menjadi jawapan saya.....LET TIMES DECIDE......

p/s: Ya Allah....semoga apa yang ditentukan oleh waktu itu adalah anugerah yang terbaik dariMU........

~Silent~



When you drop a glass or a plate to the ground it makes a loud crashing sound. When a window shatters, a table leg breaks, or when a picture falls off the wall it makes a noise. But as for your heart, when that breaks, it's completely silent.

You would think as it's so important it would make the loudest noise in the whole world, or even have some sort of ceremonious sound like the gong of a cymbal or the ringing of a bell. But it's silent and you almost wish there was a noise to distract you from the pain.

If there is a noise, it's internal. It screams and no one can hear it but you. It screams so loud your ears ring and your head aches. It trashes around in your chest like a great white shark caught in the sea, it roars like a mother bear whose cub has been taken.

That's what it looks like and that's what it sounds like, a trashing, panicking, trapped great big beast, roaring like a prisoner to its own emotions. But that's the thing about love - no one is untouchable. It's wild as that, as raw as an open flesh wound exposed to salty sea water, but when it actually breaks, it's silent. You're just screaming on the inside and no one can hear it.

Cecelia Ahern - If You Could See Me Now

waiting for tomorrow.....




that kind of drink, really wired my entire body and mind...but i have to....hmmm...rasa macam high pun ade gak...macam terawang-awang je......takpe iya...this is the last....after this, no more caffeine ok!....*sem depan ade lg kott....=p

esok last exam....xsabarnya tunggu habis paper.....walaupun lepas tu confirm xtau nak buat apa....tapi still...excited waiting for tomorrow.....saya nak balik kampung!!...heeee.....sangat xsabar....=)

banyak plan saya untuk cuti ni walaupun saya tak tau saya boleh penuhi ke x....wedding aisyah, wedding kakak hemo, bbq farrah, mak dah sediakan 2pasang baju untuk saya siapkan, ada lagi...buku-buku yang menanti saya penuh menggoda tu...semester break ni gak cuti sekolah...so...ayai balikk!!...hehe....mesti banyak aktiviti best boleh kami buat dgn budak2 yang tak sekolah tu....hmm...apape je la...sabar iya...lom habis lagi....wait for tomorrow ok....=)

pray for me ye kawan-kawan.....semoga result yang bakal saya terima tak begitu menggugurkan jantung saya insya'Allah....wish me luck....=)

hari indah...


mood: cambest

- hari ni cambest sebab....

1. bangun pagi dengan senyuman...(^_^)

2. dapat dating dengan nana....*anyway, ktorg mmg akan dating tanpa dirancang setiap awal dan akhir sem....=)

3. nana belanje saye makan nandos....*thanks a lot dear...=)

4. dapat buat sesuatu yang memang saya nak sangat buat sejak dua menjak ni...*buat apa?? R.A.H.S.I.A....=)

5. emm....barang2 dah siap kemas....=)

6. jap lagi lolot nak datang ambik barang saya yang berkotak kotak tu bawak balik kampung....

7. hmm...dapat tepon mak...=)

8. dapat keluar mengambil udara segar setelah 2hari terperap macam pekasam kat rumah ni...=)

9. dapat lunch dengan farrah...=)

10.cambest coz rasa yang today is better than yesterday and day before....alhamdulillah....semoga esok lebih better dari hari ni....=)

hmm...ade lagi kot...tp...cukup la tu....

- sometimes kita tak tau bila bahagia tu nak datang menjengah kita...tapi...sementara ia ada...just enjoy it.....terima kasih ya Allah...saya masih punya peluang merasakan semua ni....dan terima kasih juga...buat insan2 terkasih yang memaknakan hari hari saya......semoga esok, lusa, dan sampai bila bila....saya masih akan punya peluang untuk merasa sebegini...insya'Allah...=)

p/s: esok jgn lupa date dengan fara ye iya....mulakan belajar!!...(^_^)v

hari-hari yang tak produktif.......

masuk ni dah hari kedua saya bermalas-malasan di rumah....setelah seminggu memerah otak menghadapi exam yang sungguh mengejutkan jantung saya.....ingatkan cuma saya yang terkejut dengan soalan2 exam yang saya hadapi...rupanya hampir seluruh kelas pun merasakan perasaan yang sama....hmmm...xpe lah.....dah lepas.....doa banyak2 iya ye......

tinggal lagi 1paper....15hb nanti....rasa lambat lagi walhal xde lah lambat mane pun.....alasan je untuk saya jadi pemalas selama 2hari ni.....dah2 la tu iya...bawak2 la belajar.....padehal plan saya banyak untuk menghabiskan seminggu ni sebenarnya........hmmm.....sila sedar diri iya!....

bila nak balik kampung ni......kalau kat kampung confirm saya takkan berpeluang macam ni......ada je kerja2 mendatang yang memerlukan khidmat saya......bibik terhormat la katekan.....redha je la iya......huhu......dah rindu kat kampung sebenanye....*isk isk.....

menghitung-hitung hari....dah lebih 2minggu saya tak balik kampung...hebat!!....walhal sebelum ni setiap minggu sayalah pelanggan setia bas S.E super tu pergi balik shah alam-batu pahat....patut la over-homesick.....waktu exam minggu lepas hampir setiap hari saya menangis telefon mak.....sebab tertekan....ya Allah....ape kene la dengan saya ni.....payah betul nak mewaraskan hati dan fikiran....

rasanya pengaruh 'benda asing' tu sangat kuat sewaktu saya tertekan....kalau xbetul2 kuat melawan....macam2 perkara yang tak sepatutnya dah saya buat agaknya.....Tuhan.....teruslah berikan saya kekuatan untuk bertahan......

saya nak mengemas....itu yang saya rencanakan untuk hari ni.....bila2 masa je nak suruh lolot bawakkan balik barang2 saya ke kampung......sila jadi lebih aktif dan produktif iya!!....tolong jangan bermalas-malasan macam ni!!.....hai la budak ni.......jangan lupa....baju kuning dalam locker tu pun masih menunggu bila awak nak siapkan dia.....jadi, sila mulakan kerja-kerja yang sepatutnya sekarang!!

sorry seems to be the hardest word.....

maaf....
saya minta maaf andai selama ni entry2 saya ada menyakitkan dan menyinggung sesiapa yang membaca......bukan niat saya nak menyakiti orang lain....cuma kadang.....banyak benda yang tak mampu saya luahkan pada sesiapa.......cuma blog ni tempat saya bercerita.....

pernah saya sebut dulu....blog ni sebahagian dari hati saya.......tapi barangkali....hati bukan apa yang boleh saya kongsikan dengan sesiapa.........ini pengajaran buat saya.....iya...lepas ni pos entry beringat sikit....bukan semua benda boleh diceritakan di sini......terima kasih buat yang menegur.......saya lalai rupanya.....terlalu ikutkan hati.......maaf sekali lagi....

esok saya exam lagi......doakan saya.....walaupun rasa macam dah xmampu nak bertahan.....tapi saya cuba.....saya tak mampu nak bayangkan result yang bakal saya terima......Tuhan.....tolong....permudahkan jalan saya........semoga ada hikmah yang baik untuk semua ini.......insya'Allah........

Tuhan tolong......

saya nak study....saya nak study.....saya nak study......
esok saya ada exam lagi.....
tapi kenapa dengan saya ni????
Tuhan.....tolong saya.....
bantu saya hadapi semua ni...
saya benar2 sendiri......
melawan situasi pelik saya ni......
Ya Allah.....
saya tau ini bukan saat terbaik buat saya.....
tapi beri saya kekuatan untuk saya menghadapinya....
semoga semua ni akan tamat dengan baik....
berilah saya segala yang terbaik yang sebaik baiknya untuk saya......
semoga saya kuat.........

~gravity~



gravity - sarah bareilles

Something always brings me back to you
It never takes too long
No matter what I say or do
I still feel you here 'til the moment I'm gone

You hold me without touch
You keep me without chains
I never wanted anything so much
Than to drown in your love and not feel your rain

Set me free, leave me be
I don't wanna fall another moment into your gravity
Here I am and I stand so tall
I'm just the way I'm supposed to be
But you're on to me and all over me

You loved me 'cause I'm fragile
When I thought that I was strong
But you touch me for a little while
And all my fragile strength is gone

Set me free, leave me be
I don't wanna fall another moment into your gravity
Here I am and I stand so tall
I'm just the way I'm supposed to be
But you're on to me and all over me

I live here on my knees
As I try to make you see
That you're everything I think I need
Here on the ground

But you're neither friend nor foe
Though I can't seem to let you go
The one thing that I still know
Is that you're keeping me down
You're keeping me down

You're on to me, on to me and all over
Something always brings me back to you
It never takes too long

merapu...

hari yang entah keberapa saya lalui dengan tekanan.......haaaa......xsabarnya menanti cuti yang indah dirumah.......lusa...saya start exam....doakan saya ye.....

2/11/09 9.00am asc470 management in insurance
4/11/09 2.30pm ent600 technology entrepreneurship
5/11/09 9.00am asc475 actuarial mathematics II
8/11/09 2.30pm asc458 assets and liabilities management
15/11/09 9.00am qmt460 business quantitative analysis

alhamdulillah...semua projek telah pun disudahkan dengan jayanya....terima kasih pada wana dan herbalifenya...walaupun saya xmakan herbalife....tapi herbalife dah menyelamatkan projek saya...terima kasey~~...huhu...

saya nak study....saya nak study.....saya nak study......

Ya Allah...permudahkan segala urusan....amin~~....

doakan saya ye....semoga kita semua beroleh kejayaan terbaik dunia akhirat insya'Allah....
amin~~....

broken glass......

hati saya....
umpama kaca yang berderai......
hancur....luluh.......
berkeping keping jatuh ke lantai.....
terbiar bersepai.......
dan mungkin satu waktu.....
akan melukakan......

Tuhan......
andai mungkin saya tak punya hati di mata insan.....
andai mungkin rasa saya tak perlu dipertimbangkan....
cukuplah Engkau sebagai peneman......

air mata......
banjir meliputi hati......
sesak memenuhi dada.....
namun masih.....
tak setitis pun mengalir di rongga mata...
biarlah......
mereka takkan sudi berkongsi rasa....

saya letih..........................

p/s: meski kecewa.....namun masih...semuanya tetap kesayangan saya......hingga hujung nyawa......

at the bottom of wheel......

hidup ni macam roda.....kadang kita di atas.....n kadang juga, sekelip mata kita jatuh ke bawah......itulah namanya hidup.......you will never be at the top for whole of your life, and you're not being curse to get the bottom for entire of time.....yang penting kita kena sedar......berada di atas ataupun di bawah...semuanya adalah ujian dari Allah.....kerana kita...adalah hamba yang dikasihiNya........

sekarang......benar2 saya merasakan bagaimana sakitnya tersungkur.......zaman saya duduk di atas dah berakhir barangkali.....takkan selamanya...tapi untuk saat ini.......lukanya agak parah dan menakutkan........ujian...benar2 ini ujian untuk saya.......Ya Allah......tabahkan hati ini....bantu saya untuk bangkit semula dari mimpi ngeri ini.......bantu saya untuk merawat luka dan calar yang menyakitkan ini......

sangat2 terima kasih.....saya punya ramai insan terkasih yang sudi menjadi semangat dan kekuatan saya untuk terus berdiri.......tapi masih...saya tetap takut untuk membayangkan hari depan yang bakal terhasil dari hari ini yang mengerikan.......beri saya kekuatan.....wahai Tuhan yang Maha Mendengar lagi lebih Memahami apa yang bergolak di dasar hati ini......sangat2 saya memerlukannya saat ini.....

iya....hidup takkan pernah lari dari ujian.....sabar sayang......ini dugaan...Allah menduga kerana kau dikasihiNya........Ya Allah......permudahkan saya dalam segala urusan....bantulah saya mengharung segala kesulitan.........berada di bawah mungkin menyakitkan.....tapi kadang...pengalaman yang dapat kita kutip di sini juga indah dan menenangkan.....

inilah namanya belajar dari hidup......hidup guru yang takkan pernah berhenti memberi kita erti.......kalau selamanya saya di atas...barangkali saat ini saya sudah mendongak sombong ke langit....lupa pada kaki yang masih berpijak di bumi.......kerana inilah Allah memutar roda hidup...agar saya merasakan bagaimana perasaanya berada di bawah......

jangan pernah lupa pada bumi yang kita pijak....namun perlu juga kita ingat...yang langit turut sentiasa ada untuk memayungi kita dari panas teriknya mentari......langit dan bumi....tak pernah ada yang mampu memisahkan selain Dia yang Maha Kuasa......sentiasa setia seiring.....untuk menampung dan memayungi kita hamba di muka bumi ini......

bangkitlah wahai diri......Allah memberi untuk kita mencari......hikmah yang barangkali lupa untuk kita terokai........pulang pada Dia....Tuhan yang takkan pernah lupa padamu walau sering kau terlupa padaNya..........

engaged!!



alhamdulillah....tepat pada tarikh ni...10 oktober 2009....dengan rasminya saya bergelar tunang kepada encik zulfekri abdullah.....haaaa.....xtau nak cakap apa yang saya rasa.....yang penting...sangat2 saya bersyukur padaMu ya Allah.....ikatan hati kami telah pun direstui.....semoga berkekalan hingga ke syurgaMu insya'Allah....amin......



untuk semua yang mendoakan kebahagiaan buat kami.....terima kasih sangat2 saya ucapkan....tak tau nak cakap apa dah.....hilang kata2 saya dibuatnya......xpe la....esok2 saya membebel banyak2 lagi ye.....take care....see ya....

p/s:benar2 rasa kelu lidah nak berkata2.....

diari blur V.....

emm....macam dah lama je xupdate blog...almaklum....raya bukan waktu untuk saya bersenang lenang rasanya......jadi macam robot lagi ada.......tapi xpe la.....raya kan.....dah memang macam tu adatnya.....=)

today is 30th september......sekejap je dah habis september......rasa macam xpercaya.......and now....i'm counting days till that day........macam seram pun ade gak!........haaa......macam xpercaya.....banyak lagi perkara yang belum settle......

kerja pun masih lagi bertimbun timbun......semuanya mengejar due date sebelum final exam bermula......paling merisaukan...journals yang saya cari sejak sekian lama masih lagi belum ditemui.....sangat menyeramkan!!.....mana saya nak cari ni??.....ya Allah...permudahkan segala urusan saya.......

dua tiga hari ni.....tak tau nk cakap mcm mana.....but i feel better......rasa macam jadi saya yang saya cari cari selama ni.....Alhamdulillah untuk segala nikmatMu yang melimpah ruah Ya Allah......semoga saya akan masih berpeluang merasakan perasaan ni......

hmm....nad dah fly sehari sebelum raya hari tu......saya xnangis pun sebab saya xg hantar dia kat klia......memula...cam xterkesan sgt pun...sibuk sgt nak raya kan masa tu......but then.....dah lama baru saya perasan yang dia dah xde rupanya.....sometimes rasa agak menyakitkan bila saya sangat sangat perlukan terapi 'nad' n realize that i'm alone actually......tapi tetap saya harap dia happy dan dapat belajar dgn best kat sane.....=)

ape lagi nak cerita ye.......emm.....nanti la pulak......saya sambung lain kali ye......take care....(^_^)

selamat hari raya!!~~...

rasanya masih belum terlambat lagikan untuk saya ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin pada semua.......alhamdulillah....masih ada peluang untuk saya menyambut syawal tahun ini....

tak banyak yang mahu saya katakan.....raya tahun ni....sama macam tahun2 yang lepas....rutin yang sama......tapi....mungkin ada yang istimewa saya nantikan pada syawal ni......hmmm....=)

oh ye....esok nak bakar lemang dan makan2 dengan sedara mara dan jiran2 terdekat saya.....hopefully seronok....ok la....masih dalam mood raya.....selamat hari raya semua~~...(^_^)V

between DISLIKE and HATRED......

selalu kita dengar dalam perbualan harian kita.......'aku xsuka la kat dia ni'.....atau mungkin ayatnya lain sikit...'eh, benci la tengok dia tu....gatal'......'meluatnye aku dgn dia tu....menyampah'.....tu contoh ayat ayat yang jadi halwa telinga kita hari2 bila time sesi mengumpat a.k.a bercerita.....tapi persoalan saya di sini....sama ke antara tak suka, menyampah dan benci???bunyi, sebutan dan ejaan je dah berbeza...macam mana pulak dengan maknanya???

saya tanyakan pada ida......boleh ke kalau kita nak benci orang??...
ida menjawab dengan lembut, tapi pantas dan saya andaikan ia sebagai tegas...'tak boleh......kenapa nak benci2??...tak suka sudah la......benci tu macam kejam sangat je'.......tu feedback ida pada soalan saya....

saya ajukan pula soalan yang sama pada hawa.....boleh ke kalau kita nak benci orang???
jawapan hawa.....'boleh je....kenapa tak boleh pulak.....nak tak suka orang pun ada limitnya jugak...kalau orang tu keep on buat perkara yang kita tak suka...lama2 boleh jadi benci'......itu pulak jawapan hawa pada saya......

dan saya tak pasti sama ada ini jawapan dari saya atau hanya sekadar perkataan2 yang berputar putar di minda saya......ligat bermain di fikiran saya......

'the border between dislike and hate is just a single invisible line.....how can we know either we already across it or not??....and how can we know whether what we feel is a portion of annoyed, dislike or HATRED??'....

ini bukan jawapan rasanya...ini cuma soalan lain yang timbul dari soalan pertama saya tadi.....'boleh ke kita nak benci orang'....rasanya...hati saya lebih menyokong pada jawapan hawa...bukan sebab saya kata ida salah.....tak.....cuma saya tau....ida antara kawan yang saya kategorikan sebagai lembut dan sopan.....maka saya tak rasa dia akan keluarkan kenyataan yang akan menyakitkan sesiapa......berbeza dengan hawa...saya kenal dia sebagai kawan yang agak outspoken.....dia bebas melontarkan pandangannya...mungkin kadang kala menyakitkan.....tapi seringkali ada benarnya apa yang dia luahkan.....

yups.....untuk kita tak suka orang...bukan sekadar lihat, dan terus je buat statement 'oh, aku xsuka dia'.....tak semudah tu.....selalunya apa yang kita tak suka adalah perbuatan atau perkataan yang kita lihat dan dengar sehari-hari......dan benar....untuk kita tak suka seseorang....ada hadnya......bila terlalu kerap apa yang kita tak suka tu menjadi hidangan mata ataupun halwa telinga.......kita sendiri tak sedar yang kita sebenarnya telah pun menlintasi 'batasan' tak suka!......and now,it's already turn to hate......

saya benci membenci orang lain....tapi ini yang saya rasakan......saya akui...saya sangat2 seorang yang pemendam dan pendendam......tapi.....untuk saya membenci orang lain...lebih2 lagi orang yang dekat dengan saya....bukan saya orangnya......saya letih dengan situasi 'memendam perasaan' a.k.a 'makan hati'........bila hampir setiap hari kita disogokkan dengan perasaan yang sama......keadaan yang sama...perkara dan situasi yang sama......kucing terbiar pun faham bahasa...apa lagi saya yang insan biasa???......

entahlah......Ya Allah....maaf...saya tahu saya bukan hamba yang baik......saya tahu saya tak layak untuk membenci sesiapa......saya tahu saya tak sesempurna mana......tapi saya mohon dengan sangat....satu saat nanti....'dia' juga akan tahu apa rasanya berada ditempat saya......apa yang saya rasa bila 'dia' buat saya macam ni.....saya beritahu pada diri.....saya takkan berhutang walau sesen pun duit dia...atau setitis pun peluh dia.....ini pesanan saya buat diri sendiri.....ada ramai lagi orang lain yang sudi bersusah senang dengan saya......dan saya tahu.....bukan 'dia' orangnya......maaf......terlalu banyak saya 'makan hati' selama ini rupanya......semoga Allah akan ampunkan dosa saya dan 'dia'........insya'Allah.....

sangat2 saya kecewa dan sedih......maaf.....silap orang lain...namun tetap saya yang dipersalahkan...dan tetap saya yang memohon kemaafan.........sampai bila saya nak menangung kesalahan orang lain...saya pun tak tahu.....sampai saya boleh jadi macam hawa atau nad agaknya.......katakan semua apa yang menyakitkan.....kata2 hikmah 'berkatalah benar walaupun pahit' sangat tak sesuai dengan saya......saya cuma tahu menelan semua pahit yang di berikan.....tanpa mampu saya luahkan........

tag and award dari fatin....



1. Award Untuk Rakan Blogger
2. Love'ly Blogger Award

Award ni saya dapat dari fatin...thanks a lot dear....=)
actually, ada 2tag yg dia bagi....xpe kan kalau saya satukan je....boleh kan fatin??...

Senarai mereka2 yg nak di 'award':

-bari'ah
-atthiah
-jannah

-missha
-wana

n pada siapa2 yg sudi....=)
Apa yang anda perlu lakukan ialah;

1. Buat Posting tentang Award ini.
2. Linkkan pemberi awards ini di entri itu.
3. Bagi para sahabat yang belum jadi Follower atau Bertukar Link, harap menjadi Follow atau bertukar link dengan saya.
4. Copy-paste Image diatas.
5. Sebelum ambil jangan lupa tinggalkan komentar di entri ini.



1 > kena letak 5 fakta menarik tentang pemberi award.


-> saya xpernah jumpa dia...but coincidently kami berkawan....jodoh gaknye...=)
-> she is a good person and a good friend.....
-> still belajar kat ukm...
->dia tinggal kat segamat
->emm.....dia suka dgr nasyid...saya tau tu...betul ke fatin??...hehe

2> Kena nyatakan 10 fakta tentang diri sendiri

-> berjaya siapkan 2jenis kuih raye semalam....bangge...haha
-> masih tercari-cari masa untuk curi-curi shopping raye...bila ni!!..
-> minggu ni sangat stressfull i guess.....hope i can cope with it...
-> nak kluar stay up pas ni....spending time with nad before she leave...
-> think i'm going to lose a very good friend.....=(...sedey sebenanye....
-> esok ade test.....luse ade test......letihnye.....
-> aiming for a pair of wedges.....agak2 boleh x nak beli minggu ni??...buat kasut raye??...=P
-> baju raye lom tulang belut lagi......sempat ke siap nak pakai raye nih??
-> jeles dgn mai yang tidur dgn muka bahagie kat sebelah ni.....mai xaci!!...huhu
-> looks like all my 10 facts are all about this week and raya...i'm excited of waiting this syawal actually......mcm budak kecik!...hehe

the tag is done.....boleh start stay up now...=)

~090909~


090909...

tarikh keramat bagi saya....mungkin bukan saya sorang je....mungkin ramai gak orang lain kan...ye la...dah jumpa 1000 tahun sekali....mesti la mcm2 perkara menarik yang berlaku atau nak dilakukan time tarikh ni kan??....tarikh cun kata orang.....tapi...whateverla....yang penting, tetap tarikh keramat bagi saya sebab pada tarikh ni...umur saya cukup 22 tahun.....(^_^)v....

once in a lifetime.....tak mungkin saya akan ada lagi 1000 tahun akan datang kan??....Alhamdulillah...berpeluang saya merasa sambut hari lahir pada tarikh ni.....terima kasih pada mak yang dah bersusah payah lahirkan saya 22 tahun yang lalu, dan dah membesarkan saya selama 22tahun ni.....apa yang mak berikan takkan mungkin dapat saya balas......sangat2 terima kasih mak!....

semalam saya sambut birthday dgn berbuka puasa di bora ombak, ampang dengan nad, ida, kak an, ayu dan farrah.....dan hari ni pulak, i'm celebrating my 22nd birthday for the 2nd time dgn berbuka puasa di kfc pkns bersama ast, nana, ida, kak ida, atul n kak an.....terima kasih kawan2.....kerana memaknakan hari saya....=)





terima kasih gak buat hawa n nad....untuk hadiah2 yang best tu.....dan buat semua yang wish selamat hari lahir @ happy birthday @ sanah helwah @ la multi ani @ zhu ni shengre kuaile dan lain2 pada saya....thanks a lot....bukan hadiah yang saya minta...cukup la ingatan dan doa dari semua...sangat2 terima kasih kawan2....=)


tak sabar nak balik kampung.....nak jumpa mak.....walaupun semalam buat2 merajuk sebab mak terlupa birthday saya....tetap saya nak jumpa mak dan cium pipi mak yang best tu....hmmm....ada mystery box yang menanti saya di kampung.....wondering what's inside and dari siapa la agaknya....i guess i knew it....cepat la sampai rumah esok.....=)



Ya Allah...usia saya bertambah setahun lagi.....semoga saya semakin matang menempuh hari2 depan yang bakal menjelang.....dan semoga saya akan jadi saya yang lebih baik dan terbaik berbanding saya yang sebelum ni...dan semoga....Allah akan panjangkan lagi usia saya untuk beri saya kesempatan balas jasa mak dan bapak......bak kata acid....bukan panjang atau pendek...yang penting keberkatan......insya'Allah amin....

p/s:
1. terima kasih untuk encik awak....semoga Allah permudahkan segala urusan...amin.....
2. nad will leaving by next weekend....gonna miss u very much babe....

at this moment.....

i'm here...at kampung again and again.....dah rasa kampung ni cam sepelaung je dari shah alam....cam nak g bandar bp je saya buat...tiap2 minggu nak balik...padehal nak menongkah highway tu bukan sejam...makan 3jam gak...kalau jammed xyah cakap la...mau 5jam saya duduk kat highway tu....but i don't care...asalkan dapat balik...peluk mak....menikmati weekend yang indah kat kampung even xde buat apa2 pun...n yang paling penting...dapat tido dalam bilik saya yang sangat2 buat saya rasa this is really home sweet home.....that's enough....rasa macam semua bebanan dalam kepala hilang macam tu je.....

hari ni dapat buka puasa makan ayam golek...akhirnye....setelah 15hari saya mengidam...last2 dapat gak...hehe...thanks to icak.....makcik ding dong bell tu balik2 dah mulut bercakap xberhenti...sibuk nak ajak mak cari barang2 nak buat kuih...almaklum....raya tinggal 15 hari lagi...kejap je tu...pejam celik pejam celik dah muncul raye...rasa macam baru je jumpa puasa....

minggu depan mak suruh saya balik lagi.....xde orang nak tolong buat kuih n kemas rumah semua.....raya hari ahad...tapi semua orang balik paling awal hari jumaat.....so, untuk mak...saya akan balik gak xkira apa nak jadi...huhu....

maaf untuk kawan2 saya yang ajak berbuka puasa sama2.....sangat2 saya tak punya banyak waktu untuk diluangkan dengan kalian semua macam puasa2 lepas....maaf sangat2.....hari ni budak2 kembara13 ajak berbuka kat kg.baru.....seronoknya.....but i'm here....cannot be there....so sorry....

suppose...sekarang ni saya siapkan assgnment insurance mgt saya.....rabu ni dah nak kena hantar...siap nama saya naik untuk presentkan report saya....haaa....hampeh betul si syai n adenan tu.....sampai hati glamerkan nama saya kat en.saiful...(T_T)......saya akan tuntut hadiah besar dari dorg!!...huhu...khamis ni pulak test technopreneurship......hmmm....satu patah perkataan pun xbaca lagi......=(

kebelakangan ni kerap sgt saya stress.....rasa tegang je kat blakang leher...sakit.....banyak sgt kerja agaknya......pastu asyik nak tidur je xkira masa....melampau iya nih.....kerja bertimbun2...tapi mata asyik macam garfield je......emm..xpe la...ade hikmahnye....kalau hari2 saya santai je...lain pulak jadinya kan???....biarla ade banyak benda yang perlu saya fikirkan dalam otak.....at least fikiran saya tak melayang jauh.....itu lagi bahaya daripada stress yang menyakitkan......

hmm...ok la....pen-off dulu...see u later....selamat menjalani ibadah puasa yang tinggal separuh bulan...=)

p/s:
-malam ni bulan penuh...cantik....
-counting days for 090909.....what a lovely number.....=)

my childhood~~~

1.Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?

kawan rapat masa belum skolah,
-arwah pak ngah, arwah along n lolot
kawan rapat masa sekolah rendah
-umi, anim, zana, shida, maznun, mastura, shiela,nini
kawan rapat yg xpenah skolah same2
-udin, iyan, amah

2.Apakah permainan masa kecik yang anda ingat

-combat2
-doktor2
-cikgu2
-explorace...*tapi zaman dulu xtau pun nama explorace ni..
-apape je la permainan yg leh join lolot...almaklum...kwn2 saya masa kecik xde yg pompuan...

3. Kalau anda bergaduh dengan kawan anda

gaduh bagai nak rak....siap bagi surat kutuk mengutuk....siap xbertegur sapa berhari2....ngumpat xyah cakap r....
tapi nanti tetiba ade salah sorg akan kuarkan statement 'awak,kita kawan olok olok ea??'
pastu tetiba dah baik giler cam xpenah gaduh..haha

4.Di kawasan manakah tempat faveret anda bermain

bawah rumah, depan rumah, rumah arwah mak wan a.k.a rumah kak long skang

5. Apakah cita-cita anda masa kecil?

nak jadi cikgu...terpengaruh dgn mak n bapak...=P

6.Apakah rancangan kartun atau rancangan tv yang anda masih ingat sampai sekarang?

care bears, transformers, kesatria baja hitam, gaban, daddy long leg, mario, tomatoman, doraemon, dash yankuro..*siap ade koleksi kereta lagi..hehe...n banyak lagi...
saya memang gila kartun sejak kecik rupenye...

7. Makanan ringan apakah yang anda borong di kedai?

ais krim malaysia...walaupun dulu satu seposen, tapi setiap hari time tunggu bapak kt umah wak dayat masa lepas hbs sekolah, kompem duit belanja saya sebanyak rm singgit akan habis....maknenye brape banyak saya makan ais krim sehari???

8. Nyatakan seorang rakan zaman kanak-kanak anda yang anda teringin sangat nak jumpa sekarang

anim...mmg dah lost contact trus skang...ape gaknye cerita dia??

9. Apakah gelaran anda masa kecil?

sangat banyak gelaran....tapi ingat dulu arwah nenek gelarkan saya 'merantam'...
bahasa banjar yg bermaksud si tembam...terus saya demam seminggu...haha

10.Nyatakan seberapa banyak rakan blogger yang anda ingin tahu zaman kanak-kanaknya.

-ummi bari'ah..=)

tag and award dari bari'ah....


1)Sile copy award ini di blog anda:
it's done dear....(^_^)v


2) Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini (kak ngah)
~one of my bestest buddy...
~ kami mengalami masalah untuk sering bertemu dek kerana keterbalikan tempat bermastautin...hehe
~masa kat skolah dulu,saya suka peluk dia dari belakang...=P
~debater yang hebat...
~dia suka nangis tetiba, specially kalau tension
~kawan yg sangat2 baik n best.....i'm lucky to have u as my bestfriend dear...=)




3)Nyatakan 9 fakta tentang diri anda sendiri:
~anak no.5 dari 6 siblings
~org johor sejati...tapi membesar secara nomad sejak form 1 lagi...huhu
~sangat bahaya jika anda ajak dia shopping, tetiba bwk masuk kedai buku
~sedang menabung duit syiling 50sen...agak2 cukup xnak buat kawin??
~bukan org yang banyak bercakap, tapi kalau berada dgn org2 yang saya selesa, boleh jadi makcik becok yang xde full stop bila bercakap...heheh..
~kalau b4 ni excited menanti ogos, now i'm waiting for this october...=)
~gila main game....specially game merepek kat facebook tu....
~mengalami homesick yang keterlaluan...dulu form 1 xde lak nak homesick2 nih...
~nak balik kg hari ni!!..haha...perlu ke bagitau kat sini???


4)Pilih 10 penerima award seterusnya .. TAG mereka:
xtau nak tag sape dah....

kecelaruan otak....

haaaa......sedikit lega...rasa baru boleh bernafas sikit coz dah berjaya hantar proposal tadi.....berminggu2 tertekan sebab nak siapkan benda tu...at last berjaya gak hantar....approve or reject, xtau la...tapi hopefully boleh dapat approval.....

banyak lagi kerja pending yang saya timbun2kan.....maklumla....saya ni bukan rajin.....update blog pun malas....hehe....tengah sedih sebenanye sebab xdapat lagi cari journal untuk subject asset.....mana nak cari ni....dah berhari2 saya korek dicelah celah internet ni.......Ya Allah...permudahkanlah segala urusan saya.....

minggu depan ada test....esok lak saya nak balik rumah....wekeend ni mungkin ada perkara best kat rumah...siapa tahu kan??....tapi mintak2 saya diberi kekuatan untuk ulangkaji sebab saya taknak test saya nanti teruk!!....hmm...lupa...ahad ni ayai da nak balik sarawak.....xbestnye xdpt spend time dgn dia banyak2....=(

financial report pun saya tak reti lagi cemane nak analyse.......ratio yang nak kira pun belum lagi saya senaraikan......Ya Allah iya!!!......sila tolong jangan bermalas2an di bulan puasa yang indah ni......haaaa....sebenarnya sangat tak patut saya bernafas lega bila dah hantar proposal tadi.....banyak lagi yang tengah queue ni weh.......

iya....g buat keje2 tu...jgn berangan nak bermalas2an lagi.....stop blogging skang!!....huhu....
my dear blog....see you next time ok....bila saya boleh curi masa dari benda2 tu or bila saya tertekan sgt2 dengan benda2 tu jugak....hehe.....

ramadhan dan gula.....

alhamdulillah....sekali lagi saya bertemu dengan ramadhan yang penuh barakah ini......masih ada kesempatan untuk saya bertemu ramadhan rupanya.....hmmm.........seronok.....seronok sebab rumah meriah.....semua balik kecuali ajah dan abang ngah.....dorg sibuk kemas rumah baru...almaklum...pengantin baru......tak pe la...nanti raya kan dorg balik....kalau pun poyo rindu kat dorg, pegi je la balik sane kan??...ape kes nak rindu lebih2??...macam xleh jumpa bebila masa je.....hehe

ayai balik...cuti sekolah seminggu...malam tadi kami 4beradik pergi menyambut dia di airport senai.....lame saya xjumpa dia....last masa konvo dulu....lama dah.....kalau dulu dia balik bawak barang berkotak2...ni dia balik berlenggang je dgn bag pack....xde la ole2 untuk kami....hehe....

satu hari yang bahagia dah pun berlalu dengan jayanya.....syukur pada semua nikmatMu Ya Allah......banyak lagi yang perlu dilalui.....esok, dah balik ke shah alam semula.....minggu depan saya balik kampung lagi rasanya.....dah jadi macam rutin.....entahlah.....xdapat nak bayangkan hujung minggu yang kosong tanpa saya pulang ke kampung...walhal baru sebulan saya berulang alik.....macam mimpi ngeri je kalau xdapat balik...hehe...poyo la ieya!!...

pulang kali ni jugak....ada khabar gembira yang saya terima.....Tuhan...sangat sangat saya bersyukur pada rahmatMu......terima kasih Ya Allah.......anda nak tau ke??....nanti la...bila tiba masa yang sepatutnya akan saya beritahu ye.....=)

baru saya perasan....setiap kali tibanya ramadhan....perasaan yang sama akan saya rasakan.....kosong.......mungkin mahukan saya isi kekosongan ini dengan ibadah......permudahkanlah segala urusan saya Ya Allah....cuma sedikit frust....saya tak sempat khatam sebelum ramadhan menjelang.....=(

emm....lupa...cerita gula.....susah nak cari gula sekarang ni kan....sampaikan kedai kedai runcit di pekan sri gading tu pun kehabisan gula.....semalam saya ke carrefour dengan mak.....macam ada pesta gula...semua orang berlumba lumba merebut gula.....saya pun turut serta la....takkan saya nak biarkan mak yang pergi berebut kan??...


macam ni lah rupanya orang ramai yang mengerumuni gula di carrefour....macam semut...hehe....akhirnya...setelah hampir pengsan saya tersepit dalam lautan manusia ni...dapat juga saya grab beberapa bungkus gula....alhamdulillah...ada juga rezeki kami......saya tau mak harap boleh dapat lebih banyak....ye lah....nak buat kuih dan kek semuanya guna gula kan....tapi xpe la....semoga Allah akan permudahkan semuanya nanti...insya'Allah.....

emm.....ok lah....walaupun rasanya entri saya ni macam pelik...tapi xpe la.....di bulan bulan puasa yang indah ni.....memang orang agak pelik gaknye......saya pun tak terkecuali......semoga kita sama2 tingkatkan ibadah dan kesyukuran sepanjang ramadhan yang berkah ini.....amin......

mood : lemau......

hari ni...................

- class actuarial maths cancel....rindu nak tekan calculator sampai lebam....
- jap g nak g class stats.....dapat gak tekan calculator walaupon xlebam....
- lab maths pun dah tukar esok....haaa......xdpt buat maths banyak2 jugak.....saya nak spirit untuk mulakan hari dengan bersemangat.......
- hari ni plan nak jumpa farrah, ayu, ast n nad....hopefully bakal jadi kenyataan....rindukan zaman bahagie bersama dorg....
- hmm.....farrah kata mulakan hari dengan senyuman.....smile iya~~...(^_^)....
- strenght.....come to me now......*merasakan sehari yang lemau bakal dilalui......
- xpe...doa dulu banyak2....* Ya Allah...mintak2 hari ni best...amin~~~~

seminggu yang keliru......

seminggu lagi dah berlalu......banyak kejutan yang saya terima dalam minggu ni.....dan tak dapat dinafikan....saya juga banyak mengejutkan orang orang yang dekat dengan saya dalam tempoh ini......entahlah...kadang kadang tak semua perkara menjadi seperti yang kita rancangkan...dan kadang kadang......kita terlupa yang kita harus bersedia untuk banyak perkara yang barangkali tak kita terjangkakan.......

saya jadi bingung.....keliru.....rasa macam bermimpi....semalam hidup saya lain....hari ini drastik berubah jadi lain.....semalam rancangan saya lain....hari ini saya dah kehilangan semua perancangan saya semalam tu......dan kejutan demi kejutan tu.....buat saya berfikir semula tentang semua yang harus saya fikirkan......tentang masa depan....tentang perasaan....tentang diri saya yang serba merunsingkan.....dan pelbagai lagi tentang yang menimbulkan banyak persoalan.....sungguh saya tak mampu memutuskan apa apa dengan keadaan saya sendirian......

Ya Tuhan.....saya mohon pertolongan.......bantu saya membuat keputusan......saya takkan memutuskan sesuatu dengan suka suka.....saya takkan meutuskan apa apa hanya dengan fikiran dan perasaan saya....banyak perkara perlu saya pertimbangkan...dan sangat sangat saya memerlukan Engkau sebagai penunjuk jalan.......semoga saya tak tersalah pilih...dan semoga saya takkan tersilap membuat keputusan.....

Ya Rahman.....biarlah apa yang saya lakukan adalah yang terbaik untuk saya dan semua yang saya kasihi......saya harap saya takkan menyesal dengan apapun yang saya lakukan......semoga akan ada bahagia menanti di hujung perjalanan......

p/s:
1. meskipun menghadapi seminggu yang mengelirukan....tapi saya pasti esok saya ada test....doakan kejayaan saya....
2. saya dapat jumpa farrah rabu lalu....sungguh saya rindukan dia...dan sungguh saya sangat terharu dengan dia yang kini....Alhamdulillah....
3. sangat sangat memerlukan seseorang yang paling sudi berkongsi, mengerti dan memahami situasi diri......semoga akan ada.....insya'Allah....

tag dari atthiah....

1. kalau anda jadi orang terkaya di dunia?
saya nak bagi kat family saya sikit....mane best kaye sorang2.....
saya nak beli buku banyak banyak.....
saya nak bagi kat siapa2 yang memerlukan...
saya nak shopping puas2....
saya nak travel around the world!!...


2. kalau anda jadi orang yang terseksi di dunia?
saya tak berani nak keluar rumah....bahaya...

3. kalau anda perlu terjun dr tingkat ke-100 untuk membuktikan cinta anda
cari lain la.....kalau terjun pastu mati pun tak terbukti cinta gak...silap2 dia dah ade orang lain....saje nak suruh saya mati....

4. kalau orang kata blog awak teruk nak mampus
hmm....takyah la baca.....kisah apa saya??.....

5. kalau keluarga anda yang menentukan teman hidup anda?
saya....saya.....kalau saya nak orang lain boleh??....

6. kalau tiada lagi hari esok?
saya nak pastikan semua perkara selesai pada hari ini.....

7. kalau orang yang anda benci berada didepan anda ?
saya tak sanggup nak tengok dia.......

8. kalau anda berpeluang masuk Fear Factor dan makan benda2 pelik?
saya taknak masuk kot......

9. kalau ibubapa anda tiada pada pagi esoknya?
dorg g pasar tu...nanti tghri balik la....

10. kalau anda berjumpa dengan orang artis/selebriti yang paling anda minati. nyatakan nama artis/selebriti tersebut.
emm.....sape??....saya buat bodoh je kot.....

11. kalau diberi lesen untuk membunuh, siapa yang akan anda bunuh?
orang jahat....hehe...macam death note.....

12. kalau orang kata anda kacak/cantik ?
blushing2.....pastu sengih je la.....tak terkata ape dah....

13. kalau anda ada penyakit AIDS pada usia yang muda?
saya tanak kerja pape dah...nak taubat je 24jam.....

14. kalau anda terpaksa mengorbankan cinta anda untuk orang lain?
emm...xpe lah......saya tau saya merana....tapi bukan saya orangnya untuk merebut yang bukan hak saya......

15. kalau anda memenangi anugerah? dan anugerah apa yang anda inginkan?
anugerah.....layak ke saya??...

16. kalau anda berpeluang mengahwini bangsa asing, bangsa asing mana yang anda inginkan?
hmm.....jodoh bukan kat tangan saya...yang penting dia yang terbaik buat saya.....

17. kalau anda terpaksa berpisah dengan orang tersayang?
redha......bukan semua yang saya nak boleh saya dapat....Allah lebih tau apa yang terbaik untuk saya......

18. kalau ramai yang tidak puas hati dengan anda kerana mereka cemburu dengan anda?
semoga Allah lindungi saya dari segala hasad dengki manusia......

19. mengenai orang yang tag kamu ini?
atthiah.....saya rasa saya dah cerita pasal dia before ni.....yang penting...dia rajin dan baik...hehe

20. saya tag mereka pula.
miss bari'ah

award dari atthiah....


terima kasih banyak banyak tiah untuk award yang cambest nih...banyak sungguh....kalau majlis anugerah ni kompem aku dah sapu 5/10 dari award yg ada...hehe....anyway....arigatou!!...=)

seterusnya, award ini saya anugerahkan kepada....

-miss bari'ah

cayang kak ngah...=)

it's now.....

hari ni...saya rasa nak pos entri baru....walaupun macam tak tau nak tulis apa...still saya nak pos jugak entri ni...hehe

saya rasa nak jawab pertanyaan atthiah tu....tapi....saya sendiri xde ayat terbaik untuk ceritakan tentang situasi saya.....it's nothing about anythings theoretically or practically.....but it's something about mystic things that happen to me....hmmm.....susah nak cerita...cuma orang yang pernah mengalami je yang tau macam mana rasanya semua ni.....believe me or not....but, kalau tiba tiba kamu terasa yang kamu mengalami benda pelik macam ni, i'm here to share it with you.....sorry tiah, rasanya aku xmenjawab soalan.....memang saya tak pandai menjawab soalan subjektif pun...that's why i'm here....in the mathemathical world full of numbers.....=)

macam mana keadaan saya??...Alhamdulillah...beransur baik....dah dua tiga minggu saya ulang alik ke kampung.....dah macam macam mak bapak saya usahakan......it will be better.....saya yakin.....cuma kadang kadang.....bila tiba masa tertentu, keadaan sepertinya tak terkawal....hopefully semuanya akan jadi semakin baik insya'Allah.......doakan saya.....sangat sangat saya perlukan semangat dari kamu semua yang saya kasihi.......

sekarang......setting otak masih ada banyak yang perlu saya perbaiki......lagi lagi untuk fokus belajar saya....rasanya banyak sangat yang saya lost dan ketinggalan......hmm.....semoga Allah permudahkan segala urusan......bantu saya Ya Rahman......sangat sangat saya mohon pertolongan......saya betul betul mahu menormalkan semula hidup saya.....

p/s:
terima kasih untuk semua yang sudi menjadi semangat dan kekuatan saya.....
-roomates saya...hawa dan mai...housemates saya...kak ika,min,qila, ida dan kak an....
-classmates saya....kak idah, syarifah, adenan dan lain lain....
-bestest friend saya....10 gadis, nad, ast, syai, amir, fathi dan semua.....
-buat semua kawan kawan yang barangkali xmampu saya sebutkan....
-untuk fatin....terima kasih....hadiah dari fatin sungguh buat saya rasa yang saya tak sendirian.....
-dan buat keluarga saya yang sangat sangat menjadi kekuatan saya untuk terus melangkah.....
-serta encik zulfekri saya yang dah pun selamat tiba ke tanah air isnin lepas......semoga kepulangannya membawa sinar harapan dalam hidup saya.....

dan sangat terima kasih...padaMu Ya Allah.....untuk semua nikmatMu yang barangkali terlupa untuk saya syukuri.........

the runaway me.....

saya nak lari....but to where???...saya nak pegi mana??....saya tak tau...tapi saya nak lari dari semua ni.....dari semua perkara yang menyakitkan perasaan....dari semua sakit yang melemahkan tubuh badan....dari semua situasi yang seringkali memeningkan....saya nak lari dari diri saya sendiri.....my God......mana saya nak cari saya yang 'saya'???....i'm already losing her and i don't know where to find......

saya betul betul bukan 'saya'......i'm a stranger to my own self.....perasaan ni sangat sangat menyakitkan......saya nak cuti.....saya merancang untuk ambil cuti bagi keseluruhan semester ni.....tapi...mak tak setuju......lastly.....from the two choices yang saya beri....mak bagi saya pilihan kedua.....balik kampung for the all weekends that i had.....hmmm...bunyinya macam meletihkan.....dan saya tau ia semestinya meletihkan......tapi tak apa lah...saya setuju....kita tunggu dan lihat...apa akan jadi pada saya....

saya takut dengan apa yang saya rasa.....betul betul takut....saya kata pada ast....kalau saya bertahan sampai hujung semester ni....besar kemungkinan keputusan saya akan jatuh teruk.....Tuhan...apa patut saya buat ni........tolong saya...sangat sangat saya mohon bantuanMu ya Allah......

saya nak belajar...itu prioriti saya...itu kemahuan saya....itu yang saya nak kalau boleh untuk seluruh hidup saya.....tapi...kalau terus saya begini.....hancur lebur semua impian saya.....macam mana saya nak habiskan degree??...macam mana saya nak sambung master??.....bagi saya kekuatan ya Rahman.....

takut dengan keadaan...takut pada masa depan.....takut pada diri saya sendiri.....ya Tuhan...banyaknya yang saya takutkan selain dariMu......

iya, betulkan setting otak tu sikit!!!

diari blur IV.....

- dapat novel baru...lucky me coz singgah pkns balik class td....ada pesta buku...rasa macam dalam syurga...heaven!!...hehe....tp nk buat cemane kan...duit xde....xdapat la nak beli semua....dapat tengok je.....saya beli novel ADAM karya ramlee awang murshid....novel yang dah bertahun2 saya aim.....bila nak kaye ni...nak beli buku banyak banyak....uuwaaaa.....

- antara buku buku yang saya aim...
1. where rainbows end - cecelia ahern
2. if you could see me now - cecelia ahern
3. bedar sukma bisu - faisal tehrani
4.manikam kalbu - faisal tehrani
5.& 6. aku terima nikahnya 1 & 2
7. sakit pun o.k
8. hatiku di harajuku - ramlee awang murshid
9. antologi cinta dan rona kinanah
10. tips tips bercinta dan berdating
11. twenties girl - sophie kinsella
12. ....
13. ....
dan banyak lagi.....

waaaa...mane saya nak cari duit nak beli semua buku buku tu......saya nak buku....saya nak buku banyak banyak.....huhu

- xpe la...iya, belajar elok elok, kerja baik baik, nanti dah kaye, beli buku banyak banyak ok!....

- anyway, hari ni dapat lagi 1 berita tergempar....uitm shah alam tutup seminggu sebab H1N1....memandangkan saya memang nak balik kampung hari ni.....dapat la saya menikmati cuti yang indah selama seminggu dikampung...ini la ubat paling mujarab untuk demam saya yang dah seminggu tak kebah kebah ni.....=)

- ok la....saya nak bersiap untuk balik.....selamat balik kampung.....(^_^)v

i want it that way......

1. the most want....saya nak balik kampung...sangat sangat homesick....=(

2. saya nak novel baru...is anyone want to buy me a new one???

3. saya nak sihat....bila agaknya demam ni nak sembuh......

4. saya nak makan!!...xtau kenapa lately saya asyik kelaparan walaupun baru je lepas makan nasik 2pinggan....saya ke yg makan nih???

5. saya nak siapkan kerja kerja saya yang pending menimbun tu......bila nak siap nih....

6. saya nak quizzes saya untuk minggu ni habis cepat...nak menikmati cuti yang tenang kat kampung...

7. saya nak siapkan paperwork saya cepat....biar selesai semuanya!..

8. saya nak study.....banyak sangat saya tertinggal walaupun saya cuma ponteng sehari sebab demam....

9. saya nak ogos cepat sampai....walaupun sangat nervous....tp saya nak jugak....

10. saya harap saya dapat fulfill permintaan akak...but....rasanya saya tak mampu.....maaf...

11. saya harap mimpi mimpi ngeri saya akan berakhir...but it seems to be not....hwaaa.....letih.....

12. saya harap....saya sempat khatam sebelum ramadhan tiba...chaiyok2....

13. saya harap....saya akan jadi a better me.....insya'Allah....

14. saya harap......semuanya akan bertambah baik.....

15. saya harap......semua yang saya sayang akan sentiasa gembira dan bahagia hendaknya...kabulkanlah ya Allah....

banyak lagi sebenarnya yang saya nak dan saya harap......tapi saya tau...bukan semua yang kita harapkan akan jadi kenyataan.....Allah lebih tahu apa yang paling baik untuk saya.....untuk kita.....semoga....impian saya termakbul....insya'Allah amin......

mencari saya.......

saya baru balik subuh tadi.....bukanlah mengembara untuk mencari saya tujuannya....saya cuma menyertai actuarial road tour 3 anjuran actuarial science club uitm.....dan mencari saya...hanyalah objektif saya sendiri.....bermula dari hari jumaat lepas, hingga lah ke subuh tadi, saya benar benar letih......malahan turut demam gara gara semalaman terperangkap di dalam bas yang berfungsi seperti freezer peti sejuk tu....haaa....sungguh antibodi saya sangat lemah....apa nak buat......saya bukan gadis luar biasa....

rasa tak bermaya nak menaip entri ni...namun tetap saya gagahkan diri...sebab saya tau...kalau saya simpan...lama lama semua ni akan terus berkubur dalam hati saya.....tanpa dapat saya kongsikan dengan sesiapa.....

road tour tersebut mengembara ke pahang dan terengganu.....dan terima kasih untuk adik adik dari semsas dan teknik kuala terengganu, kerana menerima kami dengan tangan terbuka.....alhamdulillah....semuanya berjalan dengan lancar dan seperti yang dirancangkan......

sewaktu disana....saya benar benar bertemu saya.....bukan saya yang seperti saya...namun saya yang sebenar benarnya saya.....i found the old me.....saya yang saya cari cari selama ini....tapi.....saya tahu....saya yang 'ini' dah terlalu jauh dari saya yang 'itu'.....baru beberapa tahun saya tinggalkan alam persekolahan.....namun dah terlalu jauh peristiwa itu saya tinggalkan.....

betapa berbezanya saya dulu dan kini.....betapa banyaknya perubahan yang saya lalui.....dan saya yang kini......benar benar sesat dalam dunia saya sendiri.....Tuhan...semoga ada yang baik menanti saya di penghujung jalan yang mengelirukan ini......

malah saya turut punya azam baru.....saya mungkin masih tak punya cita cita lagi....namun saya tanamkan dalam diri....saya nak jadi seseorang yang memberi.....saya nak memberi sebanyak banyaknya.....biar dalam situasi apa pun saya....walau siapa pun saya nanti.....

saya cuma nak jadi diri sendiri.....malah itu juga pesanan saya pada adik adik saya di sana tempoh hari...jadi diri sendiri....jangan ikut haluan orang lain....kerana saya berhak atas pilihan hidup saya sendiri......Tuhan.....benar benar saya berharap apa yang saya pilih untuk hidup saya ini adalah yang terbaik untuk saya....dunia akhirat......

semoga saya takkan kecewa dengan pilihan saya ni.....insya'Allah.....

the emptiness........

4 july...tarikh terakhir saya mengepos entri.....dan hari ni...14 july.....it's already 10 days blog saya berhabuk dan bersawang......macam pelik....dah la entri bulan ni cuma penuh dengan tag dari kawan kawan.....terbiar tak dikendalikan pulak tu....kenapa dengan iya ni????

saya pun xde jawapan......yang saya tau....saya seakan tak punya apa apa untuk dikongsikan......walhal, banyak sebenarnya cerita baru yang boleh saya luahkan.....sem baru yang dah bermula...jadual kelas yang sangat tak best...kekurangan 'nad' dalam cerita hari-hari saya...dan banyak lagi.....tapi.....sepertinya saya dah kehilangan seluruh bahasa dan kuasa saya untuk berbicara.....mulut seolah terkunci....jemari seolah terhenti menari....dan hati......sepertinya kosong tak berpenghuni.......

saya bukan orang yang pandai meluahkan semua yang dirasa oleh hati melalui suara dan kata-kata.....saya cuma pandai berbicara melalui tulisan.....dan blog ini....adalah cebisan hati saya.....bahagian yang saya kongsikan dengan kamu semua yang membaca.....lalu bila hati terasa kosong dan bingung......rasanya tak ada apa yang dapat saya kongsikan.....

kenapalah dengan diri??.....saya mencari hati...mencari diri......saya seakan-akan sesat dalam mimpi yang saya sendiri tak tahu hujung pangkalnya.....gelap...kosong dan sunyi.....bilalah agaknya saya akan tersedar dari mimpi ngeri ni......Tuhan...semoga saya akan tersedar satu saat nanti....

p/s: hujung minggu ni saya bakal mengembara mencari diri......saya pergi demi adik-adik yang menantikan kehadiran saya...dan saya pergi demi 'saya' yang tercari-cari kemana hilangnya 'saya'.....semoga saya akan bertemu sesuatu disana.....insya'Allah.......

tag and award from jannah....

looks like my blog full with tagged recently.....thanks a lot to all my friends yang sudi tag saya....luv u all....=)



1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda..

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

  • Nuruljannah, sangat kecoh orangnya...mane dia ada kompen huru hara...hehe
  • best kawan dgn dia ni...memang xsunyi la idop...=P
  • masa kat skolah, we're in the same batch, tapi umo dia xsame....sebab dia budak lompat....kira budak kecik r nih...=P
  • impian dia nak kawen awal, saya doakan semoga harapan dia termakbul...amin...=)
  • hmmm....lagi 1, dia ni sangat concern dengan sume org disekeliling dia...kategori caring r....=)
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya..
  • fakta 1. u can call me, ieya, payied, or jiha
  • fakta 2. agak pendiam kecuali dengan org2 yg buat saya rasa selesa
  • fakta 3. baik orangnya...haha...do i???
  • fakta 4. pemalu....heheheh.....but sometimes, bila masa terdesak, boleh jadi xtahu malu...=P
  • fakta 5. esok dah habis cuti.....saya akan mulakan semester baru saya...malasnye!!!!
  • fakta 6. excited waiting for this august......should i tell why???....haha...cannot tell la....
  • fakta 7. bookaholic, shoes-a-holic, shopaholic....xdapat dinafikan r...=P
  • fakta 8. pemendam dan pendendam.....tapi jangan risau...saya xsuka cari musuh....cuma suka sangat simpan dalam hati.....(X_X)
  • fakta 9. sangat fleksible.....i can work and live with anyone or everyone.....KECUALI mereka2 yang cuma mampu saya katakan....mempunyai kutub magnet yang pelik....hmmm ade ke???
  • fakta 10. lupa nak bitau....saya pun gilakan kartun dan anime.....walaupun orang kata xpadan dengan umur, tapi tak kesah la!!!......


4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka..


1. Atthiah - sangat rajin wooo....

2. Dina - teringat zaman merempit dgn Dina...hehe

3. Ayai - beloved bro...

4. Ajah - dearie sis...

5. Missha - I have belated birthday present for u my dear...=)

6. Bari'ah - beloved friend

7. Acid - kagum dengan semangat batch dia...

8. Laili - niece saya yang nakal!!...hehe

9. Fiqa - my neighbour yang dah cam adik sndiri

10. Nadiah - my little friend yang best best dan best...hehe...do u already have any blog my love??...