between DISLIKE and HATRED......

selalu kita dengar dalam perbualan harian kita.......'aku xsuka la kat dia ni'.....atau mungkin ayatnya lain sikit...'eh, benci la tengok dia tu....gatal'......'meluatnye aku dgn dia tu....menyampah'.....tu contoh ayat ayat yang jadi halwa telinga kita hari2 bila time sesi mengumpat a.k.a bercerita.....tapi persoalan saya di sini....sama ke antara tak suka, menyampah dan benci???bunyi, sebutan dan ejaan je dah berbeza...macam mana pulak dengan maknanya???

saya tanyakan pada ida......boleh ke kalau kita nak benci orang??...
ida menjawab dengan lembut, tapi pantas dan saya andaikan ia sebagai tegas...'tak boleh......kenapa nak benci2??...tak suka sudah la......benci tu macam kejam sangat je'.......tu feedback ida pada soalan saya....

saya ajukan pula soalan yang sama pada hawa.....boleh ke kalau kita nak benci orang???
jawapan hawa.....'boleh je....kenapa tak boleh pulak.....nak tak suka orang pun ada limitnya jugak...kalau orang tu keep on buat perkara yang kita tak suka...lama2 boleh jadi benci'......itu pulak jawapan hawa pada saya......

dan saya tak pasti sama ada ini jawapan dari saya atau hanya sekadar perkataan2 yang berputar putar di minda saya......ligat bermain di fikiran saya......

'the border between dislike and hate is just a single invisible line.....how can we know either we already across it or not??....and how can we know whether what we feel is a portion of annoyed, dislike or HATRED??'....

ini bukan jawapan rasanya...ini cuma soalan lain yang timbul dari soalan pertama saya tadi.....'boleh ke kita nak benci orang'....rasanya...hati saya lebih menyokong pada jawapan hawa...bukan sebab saya kata ida salah.....tak.....cuma saya tau....ida antara kawan yang saya kategorikan sebagai lembut dan sopan.....maka saya tak rasa dia akan keluarkan kenyataan yang akan menyakitkan sesiapa......berbeza dengan hawa...saya kenal dia sebagai kawan yang agak outspoken.....dia bebas melontarkan pandangannya...mungkin kadang kala menyakitkan.....tapi seringkali ada benarnya apa yang dia luahkan.....

yups.....untuk kita tak suka orang...bukan sekadar lihat, dan terus je buat statement 'oh, aku xsuka dia'.....tak semudah tu.....selalunya apa yang kita tak suka adalah perbuatan atau perkataan yang kita lihat dan dengar sehari-hari......dan benar....untuk kita tak suka seseorang....ada hadnya......bila terlalu kerap apa yang kita tak suka tu menjadi hidangan mata ataupun halwa telinga.......kita sendiri tak sedar yang kita sebenarnya telah pun menlintasi 'batasan' tak suka!......and now,it's already turn to hate......

saya benci membenci orang lain....tapi ini yang saya rasakan......saya akui...saya sangat2 seorang yang pemendam dan pendendam......tapi.....untuk saya membenci orang lain...lebih2 lagi orang yang dekat dengan saya....bukan saya orangnya......saya letih dengan situasi 'memendam perasaan' a.k.a 'makan hati'........bila hampir setiap hari kita disogokkan dengan perasaan yang sama......keadaan yang sama...perkara dan situasi yang sama......kucing terbiar pun faham bahasa...apa lagi saya yang insan biasa???......

entahlah......Ya Allah....maaf...saya tahu saya bukan hamba yang baik......saya tahu saya tak layak untuk membenci sesiapa......saya tahu saya tak sesempurna mana......tapi saya mohon dengan sangat....satu saat nanti....'dia' juga akan tahu apa rasanya berada ditempat saya......apa yang saya rasa bila 'dia' buat saya macam ni.....saya beritahu pada diri.....saya takkan berhutang walau sesen pun duit dia...atau setitis pun peluh dia.....ini pesanan saya buat diri sendiri.....ada ramai lagi orang lain yang sudi bersusah senang dengan saya......dan saya tahu.....bukan 'dia' orangnya......maaf......terlalu banyak saya 'makan hati' selama ini rupanya......semoga Allah akan ampunkan dosa saya dan 'dia'........insya'Allah.....

sangat2 saya kecewa dan sedih......maaf.....silap orang lain...namun tetap saya yang dipersalahkan...dan tetap saya yang memohon kemaafan.........sampai bila saya nak menangung kesalahan orang lain...saya pun tak tahu.....sampai saya boleh jadi macam hawa atau nad agaknya.......katakan semua apa yang menyakitkan.....kata2 hikmah 'berkatalah benar walaupun pahit' sangat tak sesuai dengan saya......saya cuma tahu menelan semua pahit yang di berikan.....tanpa mampu saya luahkan........

4 pesanan untuk saya:

dari~ummie said...
September 15, 2009 at 12:36 PM

yied..did something bother u lately dear?

star_dust said...
September 15, 2009 at 9:45 PM

kak ngah.....i don't know.....sometimes thing not just as simple as what we think....sometimes it's really complicated till we don't know how to say even a word bout it.......

Missha said...
September 16, 2009 at 3:38 AM

org dulu mcm iya...sume perlakuan org len, salah org len org terima je...tanpa kata ape2...if org len salah pun, kite yg terkedek2 mtk maaf...what i am now is bcoz of that such thing happened to me...sumtimes org pun blame diri sendiri sbb jadi terlalu kejam...tp sbb org len yg dah jadikan org camni...sangat sakit hati if kite kne memendam rase and menelan bende yg sama almost every day...so lepaskan walopun bkn pd org tu, i can be a good listener...at least rase marah and benci kite akan kurang...insyaAllah..

love u more my dear...~

star_dust said...
September 16, 2009 at 5:32 AM

thanks a lot dear....saya sayang awak.....=)

Post a Comment