in the shoes......



hari ni saya nak ajak korg berdrama....imagine you're the person A....if you are in the shoes....what will u feel????



watak 1: insan A (si sakit...*pandai2 korg la nak pk sakit ape*....)
watak 2: pihak B (si bertanggungjawab...orang2 terdekat kepada A...)
watak 3: pihak C (si mengambil berat...orang2 yang tak berapa dekat dgn A...dan A bukan tanggungjawabnya...)
watak 4: pihak D (si pemerhati....juga orang2 terdekat dengan A...namun tidak menganggap A sebagai tanggungjawabnya...)




situasi 1:

A: jom pegi klinik??..sakit la....
B: klinik??...esok laa....hari ni ade keje laa...

esok:

A: bila nak pegi klinik??...semalam kata hari ni nak pegi???
B: alaaa....nak g hari ni ke???...ada meeting jap lagi...nanti la esok kita pegi k???

malamnya:

A: *sedang sangat sakit*
B: siannye....nt esok kita g klinik k??

esok lagi:

A: hari ni nk g klinik x?.... *macam org lain lak yang sakit...*
B: esok je la kita pegi....*walhal xberapa nak busy ponn...*
A: hari2 pun esok...esok tu bila gaknye....
B:..........





situasi 2:

C: bila nak g klinik ni???...risau aku tgk ko ni...asyik sakiiitt je....
A: ye....nt aku g klinik....

esoknye:

C: dah g klinik lom???
A: lom lagi....nt kott...

esok:

C: dah g klinik??
A: lom...
C: nape xpegi hari ni??
A: hmmm....nt laa...
C: *terus menyerang tanpa usul periksa*
: aku dah suh g klinik dah...degil sgt nape??...susah sgt ke nak g klinik tu??...cuba la risaukan diri tu sikit....aku yg tgk ni yang risau....dah la...takyah g klinik tu.....biar je la sakit tu melarat camtu....bla bla bla.....
A: ........






situasi 3:

A: *sedang kesakitan*...
D: dah tau sakit tu...wat la cara sakit....ni x...eksyen nak konon2 mcm sehat....





situasi 4:

A: *sedang pura2 sehat*...
D: hah...tgk tuu...kalau sakit kemain lagi nangis merengek2.....dah sihat....amboii....
A: ......
D: len kali...kalau sakit tu...jgn la belagak...wat2 la tobat ke...ape ke...ni x..dah la asyik nyusahkan orang...perabis duittt je.....
A: ade aku susahkan ko ke??...mintak duit ko ke??
D: takde...tp ko susahkan mata aku.....
A:......

~the end~

apa korg rasa if korg kat tempat A tu??...dah la mmg sakit...then asyik dia je kena marah....sikit pun orang xkisahkan dia....ada yang kisah....tp xleh buat pape....marah lagi ada....sedih kan???....ape lagi korg rasa??....hampa??...kecewa???...marah??...nak nanges 24jam??...macam nak lempang orang??...or xkesah ponn...sakit pun ok...mati pun ok what??...haha....

ini realiti...mungkin bukan dalam hidup kita....maybe pada orang lain....but the thing is....si B, C dan D tu tak kesian ke kat A??....macam mana kalau situasi tu terbalik n dorg lak yg ada kat tempat A....apa agaknye dorg rasa ek???

n cuba imagine si A tu mengalami sakit yang kronik...heart attack ke....nak bersalin ke.....kalau yg heart attack tu kompem dah innalillah nak tunggu esok....n kalau nak bersalin....silap2 terbersalin tang tu jugakkk...haru kan????

trying to put myself in that shoes...kalau saya.....saya akan rasa semua perasaan yang tersenarai kat atas tu....but i will do nothing.....nothing......as me myself.....saya cuma akan pendam perasaan tu dalam hati....sorang2.....nobody to share with...dan saya akan semakin sakit....bukan sekadar sakit yang di alami...malah di hati........


p/s: sesungguhnya sakit itu penghapus dosa......

3 pesanan untuk saya:

dari~ummie said...
February 18, 2010 at 12:15 PM

kalau aku...aku akan gila kalau pendam sorang2..wahahahah

Che' Mat said...
February 24, 2010 at 1:32 AM

ak nak copy ble x?pliss.....

starz said...
February 24, 2010 at 1:04 PM

bole la mat...tadehal...ko gne ctrl c je...

Post a Comment