diari blur VII...

jumaat...

ketuk ketuk ketuk!!!*konon2 bunyi ketuk*...pintu bilik saya dah kena ketuk dgn mak...pagi2 dah kena ambush daa.....haha...padan muke saya....kat luar mak saya dah menjerit...'bangun laa...ikut mak pegi pasar ni....tolong bawak ikann!!'......saya: 'baik makkk...bangun nii!!'.....<--- ini adalah dialog tipu....pasti la saya tak se'energetic' ni awal2 pagi butaa!!...haha

maka bangun la saya dengan redha mendi di bilik air luar kerana batu pahat catu air pagi2...jadi air cuma akan ada jam 9pagi dan ke atas hingga 9malam...bilik air luar rumah saya kompem takkan putus bekalan air sebab kami guna air kolah....sejukkkkkk....gegegegel saye mandi...siap2 then pegi pasar...angkut la segala macam ikan, sayur mayur,tauhu tempe dan pelbagai lagi umpama nak kenduri sebab malam jumaat bapak saya ade kelas malam...so kami memang kena masak mcm nak kenduri untuk orang2 tu...huuu....saya pun redha lagii...


balik rumah dekat2 pukul 12...pumpangg pumpangg*bunyi hiperbola konon2 bizi* lebih kurang sejam lepas tu tetiba telefon bunyi....kringg kringggg!!!!....owh...kakak saya rupanya....dengan arahan...'pegi bp mall sekarang amik aku, then hantar pegi sekolah balik sebab aku ade kelas pukul 2.30 ni!!'.....saya: 'yelah2'.....maka berangkatlah saya ke bp mall dengan redhanya....

sampai bpmall...ambik icak, then hantar dia balik ke simpang renggam dengan penuh dedikasinya hingga selamat sampai ke sana....dah hantar dia saya kena la balik kan??...ohh...maka saya pun balik la ke rumah sambil berhujan2...sampai rumah dalam pukul 3.45....aduhaiii...mak dgn bapak takde....saye pulak tak bawak kunci rumah sebab kompem mak konon2 takde pegi mana2.....pegi la saya round2 kampung lebih kurang setengah jam camtu.....bila balik semula bapak saya dah balik...alhamdulillah....=)

petang tu kepala saya dah mula berdenyut2....then mak saya telefon mintak ambik...saya pun ambik mak dgn adik sekali.....dengan hati yang redha jugakk...huuu....malam tu sambil menonton malaysia di tewaskan oleh china dalam perlawanan piala thomas, saya menyental lantai bilik air dengan penuh komited dan dedikasi....haha


lepas isyak...saya dengan mak pumpanngg pumpangg lagi bersilat di dapur memasak untuk orang belajar tu...ohhhh...kepala saya sakit gilerrr....sungguh merasakan diri umpama habozai...huuu....malam tu dah settle basuh pinggan sume baru la saya dapat tido.....

tapi tido saya malam tu sangat xlena.....badan saya panasss sangat....burning like hell!!...4-5 kali terjaga tengah2 malam...mimpi macam2 siap perasan mcm nak jadi vampire....*perasan bella la tu...kah3*....sumpah panas giler....

sabtu....

saya paksa kan diri untuk bangun sebab saya dah janji dengan cik ainun nak pergi kursus kahwin hari ni....dah kompemkan dengan org tu pun...nak taknak kena la tepati janji kan.....dengan badan yg panass macam air kena tenggek atas dapur, kepala yg berat macam habozai....saya mandi dengan air sejuk....ohhhh.....sangat bahagia!!....macam rasa nak koma dam toilet time tu jugakk!!....huuu

fortunately bukan saya yang drive....dalam kereta saya tidoo je....sampai sana saya gagahkan diri untuk pura2 sehat dan mendengar ceramah dengan penuh dedikasi.....saya redha lagii.....ohhh....

balik petang tu pun saya tidooo je dalam kereta.....tetiba dengar cik ainun cakap...'yid yid..bangun...da sampai dah!'....kat rumah pun saya sambung tidooo lagi sebab kepala saya memang macam dah nak terbang dari leher....sakit dia menyucuk sampai ke tulang belakang....aduhai....mujur la janji nak buat kek saya dengan pika si jiran sebelah da cancel...boleh sambung tido...hahaha

ahad....

ohh...saya harus bangun pagi2 lagi untuk ke kursus kahwin....bersiap bersiap bersiap....sarapan pagi saya air sejuk dan 2biji panadol....sangat berkhasiat kan??....mengharung satu lagi hari dengan tabah dan komited....akhirnya habis dah....dah dapat pun sijil kursus kahwin saye...heee.....dalam sakit2....dapat jugak saya bertahan rupa2nya...alhamdulillah.....

balik2 rumah....ohhh...nak kena hantar adik balik hostel....siap dengan pesanan mak...'nanti singgah wellward ek!!...belikan mak madu...nak buat kek banyak ni!!!'...saya: 'baik makk!!'.....<----mesti la redha jugakk kann??....heee

ok...ok...dah habis cite....


kesimpulan yg dapat saya buat kat sini...
1. ohh...saya memang pe'redha' orangnya...bak kata akak....huuuuu
2. migrain saya belum baik lagi.......masih kepala macam melayang2.....
3. kursus kahwin adalah sangat baik untuk semua...nak tau kenapa??...sila pergi sendiri....xkesah la anda nak kawin sekarang atau nanti2.....ini semua ilmu yang bermanfaat....


kata2 yang dapat saya petik dari kursus tersebut:


'wanita itu sandaran hidupnya adalah hati dan perasaan....hidupnya sentiasa tentang perasaan...maka jika anda jaga hatinya...maka akan bahagialah hidup anda....dan lelaki itu sandaran hidupnya adalah akal....akal sentiasa jadi permainannya....maka...jika anda jaga akalnya....maka akan bahagia jugalah hidup anda....'


'tidak akan hancur kredibiliti seorang suami itu hanya dengan mendengar nasihat seorang isteri...dan tidak akan jatuh maruah seorang isteri itu dengan hanya mengakui kesilapan sendiri....'


'perkahwinan itu adalah asas pembinaan diri dan keluarga...maka untuk melangkah ke gerbang perkahwinan....adalah amat perlu untuk anda bersedia dari segi mental, fizikal, material, spiritual, sahsiah dan rohani keseluruhannya....'



p/s: ohh...mak saya dah panggil suruh goreng sukun pulakk.....ade orang belajar lagi malam ni....hingga bertemu di lain masa...assalamualaikum!!....

cop cop!!....doakan saya cepat sihat ya!!.....

4 pesanan untuk saya:

dari~ummie said...
May 17, 2010 at 8:51 PM

yied! izinkan aku ambik kata2 tu...wehehehe...yeay!! yied dh boleh kahwin lepas ni..dh lulus! kikiki

starz said...
May 17, 2010 at 10:28 PM

ambik je la ngah...sampaikanlah kebaikan walaupun satu ayat....tu dah 8ayat dah....keh3....belum bole kawin lagi laa...calon xbalik2 lagi...heee

fArA jeFF said...
May 27, 2010 at 5:10 AM

akak pon nk cilok ayat tuh~
boleh buat cover matang cket.heee..
ni langkah bendul niii..pegi kursus kawen dgn penuh smgt walau tgh demam..dasyhaaaatt~~

starz said...
May 27, 2010 at 9:32 AM

haha...boleh tahan dahsyat jugak...tp dah janji kan...nak wat cemane...heee.....

Post a Comment