happy birthday anis......




emm...hari ni besday anis ke 12....da besa dah rupanya budak tu...dulu masa zaman dia baby saye yang jaga dia dengan arwah along.....huhu...saya dengan icak pakat2 nak buat dekk je kalau dia datang rumah sehari dua ni...konon2 kami lupa la birthday dia....sebab kitorang memang suka buat dia merajuk...haha...jahat kan....

semalam dia datang rumah saya tengok mak tengah buat kek banyak2...tapi muka cam hampa je sebab semua kek tu atasnya tulis selamat hari guru...wakaka....saya gelak je dalam hati....tadi pagi...pagi2 dia datang lagi....ambik kek nak bawak pegi sekolah...masam je muka dia sebab kek dia takde jugakk...huuuu....siannn anis...


petang tadi saya dan pika start projek kami.....buatkan kek untuk anis.....dan hasilnya~~


jejeng!!!





saya tau rupa dia buruk....kami ni xkreatif sangat....huuu
tapi comel jugak kan??...kan kan???
sila angguk sekaranggg!!!!...haha
tapi jangan tempah ekk..saya tak juall!!...


apapun....kami telah berjaya membuat anis tidur sambil sengih sampai telinga malam ni...haha....macam2 la budak tu.....saya jumpa resepi ni kat internet...tapi ada adjust2 sikt....icing dia pulak saya guna mak punya cara....ni resepi dia...



Resepi Cupcakes

Bahan-bahan:

150 g mentega
185 g tepung gandum
150 gram gula kastor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 sudu makan serbuk koko *boleh ubah perasa lain kalau tak nak rasa coklat ni*


Icing:

500g krimwell / mentega / marjerin
300g air gula




Cara-cara

1. Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam adunan tadi. Pukul hingga kembang.
3. Ayak tepung dgn soda bikarbonat dan baking powder, masukkan sedikit demi sedikit. Adun sebati.
4. Masukkan serbuk koko dan adun sebati.
5. Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 1/3 penuh
6. Bakar selama 10-15 minit dgn suhu 180 C.

Icing

1. Pukul krimwell / mentega / marjerin bersama air gula sehingga kembang.
2. Asingkan kepada beberapa bahagian dan titiskan sedikit pewarna mengikut warna yang diinginkan.




kalau nak resepi yang asal sebelum di adjust, sila klik disini. Credit to akak tersebut yang telah berkongsi resepinya. mekaseh kak....hee.....kek dia cantekk...xmacam saya punya...haha

ok la...kalau anda berminat...sila la cuba buat sendiri ya...jangan cuba2 nak tempah kat saya...tempah kat orang lain ataupun kat mak saya xpe...haha....selamat mencubaa~~....

p/s: komen saya: keknya lembut dan rasanya adalah sedap walaupun rupanya agak kurang menggiurkan...hahaha....kak ngah...sila jangan gelak untuk komen ini...kui3....

2 pesanan untuk saya:

dari~ummie said...
May 18, 2010 at 10:08 PM

aku dah gelak awal2 weh..! kikiki..(aku tau kek aku selalu tak jadik..ngeh3..)
anyway, nice decorated cupcakes bebeh..hikhik

starz said...
May 19, 2010 at 1:59 PM

haha...dah agak dah...tu pasal warning di akhir rancangan...kalau warning awal2 kompem sakit perut tahan gelak...kui3...anyway...thanks...=)

Post a Comment