bad dreams bad dreams go away...good dreams good dreams here to stay...

saye tak tau entri ni nak marah ke...nak takut ke...luahan perasaan ke...nak seram2 kuku ke..*ade ke??..haha...xkesah la...cuma...saya nak meluahkan perasaan terbuku yang tak puas hati kepada hantu2 sedunia...kenapalah dorg 'suka' sangat menziarahi mimpi2 saya...siyes saye tak faham kenapa.....haihh.....(@_@)...

antara watak2 utama yang sering datang melawat adelah cik ponti, encik hantu bungkus, mayat2 yang saya tak kenal dan org2 mati yang entah sape2 je....kenapa dorg 'gembira' betul nak join mimpi saye ye??...

seingat saya...semuanya starting lebih kurang masa dah dekat final exam masa sem 3 dulu...ade la dekat setahun kan....lame tu....hampir tiap2 malam bila tido...saye mimpi naik lif dgn cik ponti, atau jalan2 bersama hantu bungkus atau tgk orang mati...dan sebagainya...sampaikan waktu tu, insomnia saye masih di tahap kronik..dan saye jadi laagi takut nak tido even malam ataupun siang...hari2 saye sangat meletihkan..dan study saye jatuh bedebuk tergolek2 resultnya...haha

i never told this in my blog...tp hari ni saya betul2 rasa nak meluahkan perasaan...mane tau watak2 utama yang disebutkan di atas ade terbace...tak jadi nak singgah mimpi saye lagi kan??...heee...merepek....

then...bila intersesi saye start...situasi saye jadi makin kronik...masa tu...bapak saya kata saya kena sawan...encik2 yang suka dtg dlm mimpi tu mmg tiap2 malam la dorg datang.....bila malam2 saya nanges ntah sebab ape saye pun xtau....hari2 bila bangun tido..saye cakap...eh..saya dah nak mati ni....hidup lagi rupanya saya....dan bila saya belajar....otak saya dok pikir buat ape la saye nak study sungguh2....saye nak mati dah....xguna pun belajar....saye betul2 jadi macam mayat hidup...*bukan kategori mat dadah ok!!...tapi saye betul2 hilang semangat nak hidup...taknak belajar...taknak buat ape2 pun..saya nak baring terbongkang je atas tilam....that is the worst part i think...

start sem 4...saya kuatkan azam...saya kena kuat!!..saya kena lawan semua benda2 merepek yang ganggu hidup saya ni....tiap2 minggu saya balik kampung...tak peduli la kawan2 saya gelarkan saya PBSM ke...*Persatuan Balik kampung Setiap Minggu...haha...cakap saya home sick ke...tak kesah la...i'm really sick actually....cuma...tak nampak dek mata kasar je....so...tiap2 minggu la saya pelanggan setia bas SE super shah alam- batu pahat tu....jenuh gak mak bapak saya buat macam2....but still....it's not easy to go....masih tetap saya macam tu...cuma maybe better than before...

result saya jatuh lagi dan lagi...siap fail paper...rezeki kan...saye terima je la...naik sem ni....ayai pesan kat saya...takyah amik subjek banyak2....coz takut saya masih xboleh nak fokus.....so, saya drop 2subjek...menjadikan jam kredit saya cuma tinggal 17 dari 25 yang sepatutnya....classmates saya ramai yang cam marah...coz supposely saya boleh grad saing dorg hujung tahun ni...tp saya extend satu semester lagi....saye cuma mampu sengih je....xpe la...dorg xde kat tempat saya....jawapan saye kat dorg...biar saya lambat sket...asal selamat...hohoho...

skarang ni...saya nak fokus dalam study saye...walaupun jadual saye sangat 'menggembirakan'...tp saye cuba buat macam2 untuk sibukkan diri di siang hari....hmm...saye dah terima offer job jage gerai chillex hosmet saye...every tuesday morning...tp still...saya masih xpuas ati dengan si hantu2 yang memang 'hantu' tu...KENAPA STILL GANGGU TIDUR SAYA LAGI???!!....dah xde keje lain ke malam2??

pesanan encik tunang sebelum dia balik sane...solat jage...ngaji jgn tinggal....jgn buat bende bukan2....nak tido baca pendinding...macam2 lagi la...saya ngaku la saye ni memang jenis time nak tido xingat ape lagi dah...main tutup mate..jalan~~...tp bile saye bace pendinding tu sume....mmg tido say lena...then pukul 3-4 pagi saye terjaga...bila tido balik, mula la mimpi macam2...jumpa hantu bungkus beramai2 tgh 'sengih2 hantu' kat saye la....tengok orang kena santau la....ade setan tgh gelak2 setan kat saye laa....ape ntah...dari takut dah jadi xtakut dah...tp pastu mimpi tu jadi takut yang lain pulak....mimpi family n org2 kesayangan saye kena mcm2 yang bukan2...sampai bila terjaga saya jadi takut nak teka ni mimpi or kenyataan....hishhh....SAYE LETIH LAA!!!!...bila nak stop semua ni....=(....

Ya Allah...bagi la saye kekuatan nak hadapi semua ni.....permudahkan urusan saya....saya harap semua ni xganggu diri dan jiwa saya lagi.....saya tak boleh kalah dalam ujian ni.....ini semua untuk diri saya...masa depan saya....insan2 kesayangan saya....semua orang yang sayangkan saya....tabahkan hati saya wahai Tuhan.....jangan biarkan saya menyerah kalah!

p/s: meremang gak bulu roma cite pasal bende2 nih memalam buta camni....heee.....

2 pesanan untuk saya:

Faiz Shukri said...
January 22, 2010 at 3:40 PM

salam. sy sbnrnya bkn pakar mimpi kekeke. bg tips sikit je ni. sikit2 bolehla

1. tido yg berkualiti sgt penting. kata org Irish, "A good laugh and a long sleep are the best cures in the doctor's book".

2. memandangkan awk ni dh tahap kronik. takut melarat ke chronic insomnia plak. jd rase eloknya dptkan nasihat pakar2. klu dh try tradisional pnye mcm darul syifa', bolehla try doctor2 plak. suruh dia explain sikit cmne insomnia ni. bhaya ke tak, etc.

3. buat mcm nabi ajar. ade dlm hadis sahih bukhari. klu mimpi camni lg, ludah belah kiri 3 kali pastu ucap a'uzubillahhi minassy.... smpai abis. seelok2nya letak la bekas ke ape belah kiri sblum ludah (mksudnya sblm tidolah) keh3.

4. take a nap. qailulah. sbelum zohor 30 minit mcm sunnah nabi. mmg terbaek. mlm tido awl & bgn awal. cth: 10 mlm - 4 pg

5. jgn cuak2 & pikir2 sgt time nk tido. klu boleh, buat bende yg happy sblm tido (mcm tgk movie lawak), sampai letih, pastu terus dpt tido dgn nyenyak inshaallah.

tu je. dptkan nasihat pakar. selamat

starz said...
January 24, 2010 at 9:23 PM

wsalam...thanks for the tips...huhu

1.yeszaa...saye mmg memerlukan tido yang berkualiti....

2.Alhamdulillah...saye da jumpe sorg doktor yg sangat hebat...n insomnia saye da xkronik da...kadang2 je dia datang balik...haha

3.eh...selalu saye xingat la nak buat camni bila tersedar...mamai....

4.saye masih xbrani sgt nak tido siamg coz bila saya tido saing, malam saya akan jadi susah nak tido...

5.insya'Allah....

thanks a lot..=)

Post a Comment